Thursday, July 18, 2013

SENARAI BIASISWA BAGI LEPASAN STPM/MATRIKULASI DAN SETARAF TAHUN 2013/2014

Assalammualaikum =)


Hye semua. Salam Ramadhan =)
Malam nie zura just nak share pasal Biasiswa/Pinjaman bagi pelajar yang bakal masuk ke universiti this september. Kepada yang sedang pening-pening, loya-loya memikirkan mana nak cari duit for further study zura akan tolong sikit-sikit bagi information kepada korang ye. =) Don't too stress or pressure! Relaks je kay ^^. I know, for beginning nak masuk universiti nie a lots of money to use especially yuran pengajian yang beriban-riban tuh kan?! Yess! I understood. zura pernah alaminya dulu. BUT Syukur Alhamdulillah rezeki zura murah masa nak masuk u dulu. Hopee korangzz punn. InShaAllah. Yakin dengan rezeki Allah ye =)


For your info, selain daripada PTPTN adik-adik, kakak-kakak, abang-abang, kawan-kawan juga boleh apply Pinjaman MARA,Yayasan Negeri (ikut negeri masing-masing); contoh macam zura duduk negeri Selangor so apply YAYASAN SELANGOR dll. BUT bagi yang RESULT dia yang GEMPAKKK KebaBOoomZzz tu lebih baik korang apply Biasiswa tak kira la apa-apa biasiswa pun Tapi zura syorkan Biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam a.k.a JPA. Syarat dia CGPA korang > 3.75 above. Masa batch zura dulu CGPA nie memang dijadikan syarat utama untuk Berjaya dalam proses permohonan Biasiswa JPA nie. Sekarang tak tahu laa tapi TAK SALAH KALAU MENCUBA. Mungkin rezeki, korang boleh dapat biasiswa JPA nie. CUBA APPLY TAU!!! =)


Berikut zura akan senaraikan beberapa senarai Biasiswa-Biasiswa yang ditawarkan pada tahun ini 2013/2014 bersama LINK dia. Lepasan STPM/Matrikulasi dan Setaraf. Antara Biasiswa yang ditawarkan adalah seperti berikut :



UEM: http://www.uem.com.my/social/scholarship.html

Sime Darby: http://www.simedarby.com/

SCM: http://www.sc.com.my/

TNB: http://yayasan.tnb.com.my/sam/

TM: http://ytm.tm.com.my/

PNB: http://www.pnb.com.my/

Shell: http://www.shell.com.my/

Yayasan Pelajaran Mara: http://jadypm.edu.my/

JAKIM: http://www.islam.gov.my/

Biasiswa Tunku Abdul Rahman: www.yayasantar.org.my

Felda Johore Bulker Sdn Bhd: www.feldaholdings.com

Jabatan Perkhidmatan Awam Negeri Sabah: www.sabah.gov.my/jpan

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak:www.psc.sarawak.gov.my

Biasiswa Kerajaan Negeri Sabah: www.biasiswa.sabah.gov.my

Majlis Agama Islam Dan Adat Melayu Perak Darul Ridzuan:www.maiamp.gov.my

Pinjaman Pelajaran Kerajaan Negeri Perak: www.perak.gov.my

Majlis Agama Islam Negeri Johor: www.maij.gov.my

Pinjaman Pelajaran Kerajaan Negeri Selangor: www.selangor.gov.my

Tabung Amanah Pendidikan Negeri Melaka (TAPEN): tapem.melaka.gov.my

Gamuda Berhad: www.gamuda.com.my

Jabatan Kebajikan Masyarakat Wilayah Persekutuan:www.jkmwpkl.gov.my

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja: www.kwsp.gov.my

Lembaga Zakat Selangor: www.e-zakat.com.my

Bank Rakyat Malaysia Berhad: www.yayasanbankrakyat.com.my

Pusat Zakat Sabah: www.zakat.sabah.gov.my

Yayasan Negeri Sembilan: www.yns.gov.my

Skim Biasiswa National Science: www.masduke.net/download/nsf.doc

Kementerian Sains, Teknologi Dan Inovasi Malaysia: www.mosti.gov.my

Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO): www.perkeso.gov.my

Sarawak Shell Berhad: www.shell.com.my

Sapura Industrial Berhad: www.sapuraindustrial.com.my

Terengganu Advanced Technical Institute: www.tatiuc.edu.my

Yayasan Felcra

Yayasan Pahang: www.yp.org.my

Yayasan Sabah: www.ysnet.org.my

Yayasan Selangor: www.yayasanselangor.org.my

Yayasan Kelantan Darulnaim (YAKIN): www.yakin.kelantan.gov.my

Yayasan Terengganu: www.ytrg.terengganu.gov.my

Yayasan Pelajaran Johor (YPJ): www.johordt.gov.my/ypj

Yayasan Biasiswa Sarawak Tunku Abdul Rahman: yayasansarawak.org.my


Okay semua. Selamat Mencuba!! =D Apply je mana-mana biasiswa tapi MESTILA bersesuaian dengan syarat yang diperlukan. Dimana Ada Kemahuan Disitu Ada Jalan Menuju Kejayaan. InShaAllah. Semoga Allah permudahkan urusan kalian dan kita semua. Sharing is Caring. Pape pertanyaan just leave the comment. InShaAllah zura bantu. Sekian. Wallahu'alam.




p/s: Mana link yang tak boleh dibuka, zura Mohon MAAF. Mungkin ada kesalahan TEKNIKAL. zura membantu apa dayanya. Semoga apa yang dikongsikan memberikan manfaat kepada kalian semua. InShaAllah. Jaga Hati, Jaga Iman, Jaga Diri. InShaAllah Allah akan bantu kita. Salam Ramadhan =)




Wassalam =)



Terima kasih sudi baca. Jangan lupa tekan "comment" dan "follow" ye?

8 comments:

calosa said...

Thank you kak, it helps a lot

syiera kama said...

Salam kak zura...sy lepasan asasi...sy nak tanya...kita mmg apply semua biasiswa ni lps dpt cgpa tu ekk...means klu mcm skrg tgh tunggu result lg ni tkleh lg la eh

Syamimi Nadiah said...

assalamualaikum , saya lepasan matrikulasi , nak tanya pasal pinjaman dari yayasan negeri boleh ye ? mcm mna nak apply , dan satu lagi pinjaman mara bila tarikh apply ? tq

alang ameq said...

Assalamualaikum akak.Saya student lepasan sijil tinggi agama malaysia(STAM) ,then , sy apply uni.al azhar mesir,in shaa ALLAH bln 8 ni flight ke mesir.so , nak tanya sikit kan ,akk tau tak kat mna lg nak mohon sumbangan kewangan utk ke sana ? sekian , tq . :)#harap akk dpt mmbantu.

Maizura Mazlan said...

maaf semua saya lambat response..busy :(

calosa : most welcome :)

Syamimi : waalaikumsalam..kalau pinjaman yayasan negeri depend on negeri mana you tinggal. Cth: selangor, pergi bangunan yayasan selangor di shah alam then pergi bahagian biasiswa/pinjaman (if not mistaken) then dia ada bagi brosure..dia suruh apply secara online..baru hantar slip gaji parents dll ikut syarat yg ditetapkan. Tarikh apply mara sy xpasti kena selalu update dekat website dia. :)

alang : wsalam dik, tahniah ! :) Utk mohon sumbangan kewangan adik cuba apply JPA. Selain drpd JPA, adik try call sekolah adik tanya senarai biasiswa yang blh adik apply utk ke sana. Sesetengah biasiswa dia akan bagi mengikut kos/kursus yang kita ambil. Macam JPA dia semua kos dia bagi biasiswa kecuali ada 2 3 kos dia tak bagi. Adik dekat mesir ambil kos ape? perubatan atau pengajian islam? adik boleh pergi ke laman web ini >> http://eputra.com/permohonan-pengajian-di-universiti-di-timur-tengah-sesi-2013-2014/ atau http://ibiasiswa.blogspot.com/search/label/STAM untuk info lebih lanjut :)

asziwanimirith said...

salam.. sye dh try bukak certain lman web yg akak bg.. tp cm x jmpe mne2 borng online nk mnx..

azira azie said...

Salam kak,tq tuk info niy..sy lpasan matrik.. otw tgu tawaran u.. sy nga prepare n budgeting.. sy ade trbace yg mara loan bkn utk IPTA.. so mksdnye x ley apply la.. klo akak taw pape brkenaan niy tlg respon yew..tq��

Nazifa Zaki said...

assalam kak... sye nak tanya. ade x uni luar ngra yg menawarkan kos agama selain timur tgh cth : jepun / uk dll untuk bachelor?? hrp akak dpt membantu...